Mám záujem

Odkiaľ brať fotografie pre webdesign

Každý kto už dizajnoval web, plagát, billboard alebo niečo iné sa stretol s tým, že sem-tam potrebuje pre svoj projekt nejaký obrázok alebo fotografiu. Spôsobov ako získať obrázky je viacero, no vždy treba dbať na niekoľko vecí (autorské práva, cena/kvalita, a pod.). V tomto článku uvediem zdroje, kde zoženiete obrázky/fotky zadarmo a niekoľko fotobánk, kde si môžete zakúpiť prémiové fotografie a obrázky.

Google Obrázky – Free

Googlenie obrázkov nie je nič nové, no aby ste obrázky použili legálne, treba vedieť ako na to. Táto funkcia je teraz ešte lepšie nájditeľná. Pozrite screenshot.

Googlenie obrázkov zadarmo screen

Freeimages.com (bývalý sxc.hu) – Free

Super fotobanka v ktorej nájdete viac ako 400 000 fotografií, grafík a obrázkov zadarmo pre vaše projekty. Nájdeme tu od naozaj kvalitných obrázkov až po nepoužiteľné amatérske výtvory. Každopádne, ak nechcete do fotografií a obrázkov investovať peniaze, určite vykúšajte freeimages.com.

Navštíviť FreeImages …

Pixmac – Premium

Pixmac je ČeskoSlovenská fotobanka. Túto banku osobne používam asi najviac, pretože ponúka možnosť kupovať fotografie po kusoch. Vzhľadom k tomu že fotografie nekupujem tak často, táto možnosť mi vyhovuje. Ceny fotografií sú už od 0,90 € (najmenší rozmer). V prípade, že potrebujete veľké fotografie pre tlač ceny sú od 4,50 € za kus. Okrem fotografií na Pixmac-u nájdete aj pekné vektorové ilustrácie. Ako na väčšine fotobaniek, aj na pixmacu môžete predávať svoje fotografie, obrázky alebo ilustrácie. Ako bonus vám prezradím, že na Pixmac-u sa dajú sťahovať aj fotografie zadarmo na tomto odkaze – kliknite tu.

Pixmac cenník

Navštíviť Pixmac

Shutterstock – Premium

Viac než 35 miliónov snímkov, vektorov a videoklipov. Toto je titulok ktorým sa prezentuje Shutterstock. V ponuke okrem spomínaných formátov nájdeme aj ikony. Shutterstock neponúka nákup fotografií po jednom, čo je v niektorých prípadoch celkom škoda. Ak sa rozhodnete využívať túto banku, môžete si zakúpiť kredit na určitý počet stiahnutí, alebo členstvo na určité obdobie (napr. 1 mesiac). Aby ste mali lepší prehľad o cenách, pozrite si nasledujúci obrázok (Cenník Shutterstocku).

Shutterstock cenník

Navštíviť Shutterstock

Photodune – Premium

Ďalšia kvalitná fotobanka – Photodune. Táto banka je súčasť marketplace-u „Envato“. Výber obrázkov je pohodlný, obrázky sú rozdelené do kategórií (Zvieratá, architektúra, jedlo a pod.). Nájdete tu krásne fotografie za prijateľné ceny. Fotografie, obrázky alebo ilustrácie sú k dispozícii na predaj po kusoch. To znamená, že za každý súbor platíte určitú čiastku. Pravidlom je, čím väčšia fotka, tým drahšia. Aby ste mali lepší prehľad v akých hľadinách sa ceny pohybujú, pozrite si nasledujúci screenshot.

Photodune - ceny

Navštíviť Photodune …

Depositphotos – Premium

Ďalšia kvalitná banka. Prehliadanie fotografií a celkovo súborov ktoré sú na predaj je veľmi príjemné. Čo si prvé všimnete ak máte záujem o kúpu, že ceny sú v kreditoch. Chýba tu možnosť kúpy jednej fotografie. Máte možnosť predplatného na určité obdobie, alebo nákup kreditov. Aby ste mali lepšiu predstavu v akých cenových hladinách môžete nakúpiť u DepositPhotos, prezrite si nasledujúci screenshot.

DepositPhotos - cenník

Navštíviť DepositPhotos …

Záver

Toto sú najznámejšie fotobanky a považujem ich za kvalitné. Určite sa na trhu nájde viac fotobánk, no nie všetky spĺňajú moje požiadavky. Pôvodne som chcel do tohoto článku uviesť o dve banky viac, no po lepšom preklikaní týchto baniek som sa rozhodol že ich neuvediem. Ak máte skúsenosti s nákupom fotiek cez fotobanky, dajte vedieť do komentárov. Veľa úspechov prajem.

Viac-menej všetky fotobanky vám ponúkajú možnosť predávať svoju prácu (fotografie, grafiku, ilustrácie a pod.). Miest na internete kde môžete predávať svoju prácu je viac, nie sú to len fotobanky. Ak máte záujem o článok na túto tématiku, dajte vedieť do komentárov.

Autor článku

author01

Kombinujem skúsenosti z podnikania s marketingovými a dizajnérskymi znalosťami, aby som pomáhal klientom uspieť v online prostredí.